Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

Μένουμε σπίτι με παιδιά: Οδηγός επιβίωσης👀


Μένουμε σπίτι με παιδιά: Οδηγός επιβίωσης 👀
Την πρώτη μέρα πελαγώσαμε: τι θα κάνουμε κλεισμένοι μέσα τόσο καιρό; Μετά ήρθε ένα κύμα από προτάσεις, προσφορές και δημιουργικές ιδέες. Και τώρα δεν μας φτάνουν τρεις ζωές για να κάνουμε όσα θα θέλαμε με τα παιδιά μας.
 «Πρόσεξε τι εύχεσαι» δεν έλεγε ο Αίσωπος; Πόσοι από εμάς δεν ευχηθήκαμε αμέτρητες φορές να είχαμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι με τα παιδιά μας, για να κάνουμε όλα αυτά που δεν προλαβαίναμε τις κανονικές μέρες; Ε λοιπόν, οι ευχές μας έγιναν πραγματικότητα.  Μην έχετε αμφιβολία, θα τα καταφέρουμε.

Ξεκινάμε με τα βασικά!
Στο αεροπλάνο μας θυμίζουν κάθε φορά να βάζουμε πρώτοι εμείς τη μάσκα οξυγόνου και μετά να βοηθάμε τα παιδιά μας να την εφαρμόσουν. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και στον κορονοϊό. Οι γονείς πρώτοι. Τι σημαίνει αυτό; Ότι εστιάζουμε πρώτα στον εαυτό μας, στη δική μας ισορροπία, δίνουμε τις δικές μας –ατελείς, έστω!– απαντήσεις γι' αυτό που ζούμε, βρίσκουμε τα πατήματά μας και μετά προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες των παιδιών μας. Γιατί πάνω απ' όλα, αυτό που θα θυμούνται από την κρίση αυτή, είναι το κλίμα στο σπίτι τους. Όχι πόσους σκότωσε τελικά ο κορονοϊός, ούτε πόσοι νοσηλεύτηκαν, ούτε κάθε μικρή είδηση που λέγεται στην τηλεόραση. Θα θυμούνται πώς το αντιμετώπισαν όλο αυτό οι γονείς και η ευρύτερη οικογένειά τους. Κι επειδή ο εγκέφαλος των παιδιών είναι εύπλαστος κάθε στιγμή με τη συμπεριφορά μας δημιουργούμε νέες συνάψεις. Ας είναι συνάψεις ανθεκτικότητας και όχι πανικού.
 Καλό είναι να θυμόμαστε ότι τα παιδιά «ανθίζουν» όταν έχουν πρόγραμμα και ρουτίνα (όσο κι αν τη βαριούνται κάποιες φορές, όπως όλοι μας!). Αυτή τη στιγμή κάθε έννοια ρουτίνας έχει πάει περίπατο, και το χειρότερο είναι πως δεν βλέπουμε το τέλος, δεν ξέρουμε δηλαδή πόσο θα κρατήσει όλο αυτό. Εναπόκειται λοιπόν σε μας, τους φροντιστές, να δημιουργήσουμε μία αίσθηση προγράμματος..
 Mε τα χεράκια (και τα ποδαράκια) μας!
   Ας ξεκινήσουμε λοιπόν  παραδοσιακά: με αυτά που μπορείτε να κάνετε χωρίς σύνδεση στο ίντερνετ..Μία γνωστή μου έλεγε από τότε που πήγαν τα παιδιά της στο Δημοτικό ότι σκόπευε να αντισταθεί στη λαίλαπα των back-to-back δραστηριοτήτων κι αντί γι' αυτό θα έβαζε τα παιδιά της να κάνουν δουλειές στο σπίτι. Γιατί έτσι γίνονται υπεύθυνα, γυμνάζονται, αισθάνονται περήφανα ως «βοηθοί» των γονιών και κατακτούν αρετές ξεχασμένες, που σνομπάρει η πλειοψηφία των σημερινών γονιών, που το απόγευμα αλλάζουν επάγγελμα και κάνουν το ταξί. Δεν ήμουν σίγουρη πώς ένιωθα γι' αυτό, αλλά την θυμήθηκα τώρα που κοπήκαν οι δραστηριότητες και έχουμε επιτέλους χρόνο να μάθουμε τα παιδιά μας τι σημαίνει πραγματικά να βοηθούν στο σπίτι. Και ναι, μπορούν να γεμίσουν δύο ολόκληρες ώρες από τη μέρα τους ξεκαθαρίζοντας τα άπειρα πράγματα μέσα στα συρτάρια τους, ξεσκονίζοντας, ξεχορταριάζοντας τις γλάστρες, φυτεύοντας αρωματικά και άλλα φυτά, ταιριάζοντας τις κάλτσες και βέβαια στην κουζίνα, πλάθοντας κουλουράκια ή μαθαίνοντας να φτιάχνουν τη δική τους ομελέτα. Ο μικρός μου έχει αδυναμία στο καθάρισμα των κολοκυθιών, και γιατί να του το αρνηθώ;
Και βέβαια δεν ξεχνάμε τη γυμναστική, που μάλλον θα μας λείψει περισσότερο από οτιδήποτε αυτόν τον καιρό. Τα ξεχασμένα όργανα γυμναστικής στο σπίτι ή στην αποθήκη μπορούν να αποκτήσουν επιτέλους έναν λόγο ύπαρξης (και να πάψει να γκρινιάζει ο/η σύντροφος για την αγορά τους), ή μπορείτε να φτιάξετε οι ίδιοι ένα κυκλικό πρόγραμμα, χρησιμοποιώντας ό,τι έχετε εύκαιρο. Μαξιλάρια για βαράκια, τη βιβλιοθήκη για όρθια push ups, τον καναπέ για καθισματάκια (μέχρι να ακουμπήσει ο ποπός το μαξιλάρι), και ό,τι άλλο βάλετε με τη φαντασία σας. Όσο περισσότεροι οι «σταθμοί», τόσο λιγότερο βαρετό για τα παιδιά και πιο πιθανό να το ακολουθήσουν πιστά.
Τροφή για τη φαντασία!☺
Δεν χρειάζεστε βέβαια εμάς για να σας πούμε ότι το διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων μπορεί να απασχολήσει ευχάριστα τα παιδιά για ώρες, αλλά εξαρτάται και από το παιδί και, κακά τα ψέματα, από τη δουλειά που έχετε κάνει μέχρι τώρα. Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται ξαφνικά, αν και μπορεί η έκτακτη κατάσταση στην οποία βρέθηκαν να τους ξυπνήσει το ενδιαφέρον για πράγματα που μέχρι σήμερα προσέγγιζαν με... χλιαρή διάθεση. Δεν χάνετε τίποτα να δοκιμάσετε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου